W swojej pracy naukowej zajmuje się w głównej mierze jakością mięsa wołowego. Brał aktywny udział w realizacji projektu ProOptiBeef Optymalizacja produkcji wołowiny w Polsce zgodnie ze strategią ‘’od widelca do zagrody. W ramach projektu prowadził badania wpływu czynników przyżyciowych i poubojowych na szeroko pojętą jakość wołowiny obejmując jej właściwości fizykochemiczne jak i sensoryczne. W 2016 roku celem szczegółowego definiowania jakości tusz wołowych poznał metodyki ABCAS (Australian Beef Chiller Assessment System) opracowane przez AUSMeat i zdobył tytuł certyfikowanego klasyfikatora, od tamtego czasu prowadził badania jakości tusz wołowych w krajowych jak i zagranicznych projektach. W 2022 roku zdobył uprawnienia do nauczania i prowadzenia kursów z oceny chłodniczej jakości tusz (ABCAS) w ramach współpracy z IMRF3G oraz AUSMeat dostarczającym standardy do oceny. Dotychczasowe prace pokazały, że jakość tusz oraz dobranie właściwej metody oceny parametrów jakości tusz ściśle korelujących z jakością kulinarną ma kluczowe znaczenie dla postrzegania wołowiny przez konsumenta. Natomiast powtarzalność i właściwy opis jakości produktów zrozumiały dla odbiorców mają kluczowe znaczenie dla budowania zaufania konsumentów co może mieć wpływ na rozwój branży. Jest adiunktem w Instytucie Genetyki i Biotechnologii Zwierząt