Prezes Filiera Italia, włoskiej federacji rolno-spożywczej, która zrzesza główne włoskie firmy spożywcze, oraz doskonałej krajowej produkcji rolnej reprezentowanej przez Coldiretti i główne włoskie sieci handlowe sieci.
Dyrektor ds. rynków, polityki europejskiej i spraw międzynarodowych w Coldiretti. Coldiretti jest największą rolniczą we Włoszech i w Europie (z 1,6 mln członków), stanowiącą ważny punkt odniesienia dla rolników i konsumentów. dla rolników i konsumentów.
Członek Zarządu INALCA S.p.A., firmy będącej liderem w Europie w sektorze mięsnym i dystrybucji żywności. dystrybucji.
Prezes Eat Europe, europejskiej federacji rolno-spożywczej.
Prezes Agry-energy (joint venture ENI i Bonifiche Ferraresi);
Prezes ASSOCARNI (włoskiego stowarzyszenia przemysłu mięsnego);
Wiceprezes ASSAFRICA (organizacja na rzecz rozwoju włoskich przedsiębiorstw w Afryce, na Morzu Śródziemnym i na Bliskim Wschodzie). Morza Śródziemnego i na Bliskim Wschodzie);
Członek zarządu CAI (włoskiego konsorcjum rolniczego);
Członek Rady Wykonawczej Cluster Agrifood, włoskiego organu sterującego wśród instytucji publicznych, uniwersytetów i firm prywatnych w zakresie badań w sektorze rolno-spożywczym;
Członek RABOBANK European Food & Agrobusiness Advisory Board.
Aktualne zadania naukowe jako członek:
- Komitet Naukowy Obserwatorium Przestępczości w Rolnictwie i Systemie Rolno-Spożywczym;
- Komitet ds. Żywienia przy Ministerstwie Zdrowia;
- Komitet Naukowy Fondazione Centro Studi Divulga.
Edukacja
Ukończył studia weterynaryjne na Uniwersytecie w Perugii, gdzie obronił doktorat nt.
"Rozwój, higiena, hurtowość i jakość produktów zwierzęcych".
Zdobył kolejną specjalizację w "Inspekcji żywności pochodzenia zwierzęcego", Uniwersytet w Turynie.
Studia podyplomowe w zakresie "Corporate Finance and Management Control" na Wydziale Ekonomii -.
Uniwersytet w Modenie.
Wyróżnienia honorowe
Odznaczony Rycerstwem Orderu Zasługi Republiki Włoskiej.
Honorowy pracownik naukowy Akademii Kuchni Włoskiej.